Πληροφορίες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τα νυσταγμένα άτομα επιλέγουν ανθυγιεινές τροφές!

Τα νυσταγμένα άτομα επιλέγουν ανθυγιεινές τροφές!


Ο κακός ύπνος κατά τη διάρκεια της νύκτας κάνει τα άτομα λιγότερο ανθεκτικά στις ανθυγιεινές τροφές, ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγεί σε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Στην πρώτη μελέτη, 
οι ερευνητές “σάρωσαν” την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες τροφίμων. 
Το “κέντρο ανταμοιβής” των ατόμων που είχαν στερηθεί τον ύπνο ενεργοποιήθηκε περισσότερο στη θέα των ανθυγιεινών τροφίμων, 
και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι συνέβη στα άτομα που είχαν κοιμηθεί καλά.
“Τα συγκεκριμένα ευρήματα ουσιαστικά υποδεικνύουν πως εάν προσπαθείς να ελέγξεις το σωματικό σου βάρος, το να στερείσαι ύπνου δεν είναι μια καλή επιλογή”, 
σχολιάζει η ερευνήτρια Marie-Pierre St-Onge από το ερευνητικό κέντρο για την παχυσαρκία στη Νέα Υόρκη. 
Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης, 25 άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους έμειναν για πέντε βράδια στο εργαστήριο, όπου είτε κοιμόντουσαν για εννέα είτε για πέντε ώρες.
Στην άλλη μελέτη οι 16 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν εφόσον είτε είχαν παραμείνει ξύπνιοι για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, είτε εφόσον είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ. 
Έπειτα, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες εικόνες διάφορων τροφίμων και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν την επιθυμία τους γι’ αυτά.
Τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανθυγιεινές τροφές, ενώ παράλληλα φάνηκε προβληματική η δραστηριότητα στο μετωπιαίο λοβό και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων.
“Όταν κανείς νυστάζει μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει τις σωστές επιλογές τροφίμων”, 
σημειώνει η ερευνήτρια Stephanie Greer από το πανεπιστήμιο της California, Berkeley. 
Ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να “πειστεί” πως η υγιεινή τροφή είναι κατάλληλη λόγω των οφελών στην υγεία, και αντίθετα εστιάζει στον παράγοντα “γεύση”.
Τα αποτελέσματα των δύο νέων αυτών ερευνών εναρμονίζονται με τα ευρήματα προγενέστερων, αλλά επιπλέον δείχνουν πως αντιδρά ο εγκέφαλος στην έλλειψη ύπνου. 
Η συσχέτιση ανάμεσα στις λίγες ώρες ύπνου και την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής που έχει περιγραφεί στο παρελθόν, έχει τις ρίζες της στην εξελικτική βιολογία: οι πρόγονοί μας κοιμόντουσαν λιγότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε και έπρεπε να καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να “παχύνουν” για το χειμώνα.

8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής!

8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής!


Πολλές φορές βιώνουμε την ισχυρότερη επιθυμία για κάποια τροφή, 
όταν βρισκόμαστε στο πιο αδύναμο σημείο μας συναισθηματικά. 
Συχνά στρεφόμαστε στο φαγητό για παρηγοριά –συνειδητά ή υποσυνείδητα- όταν αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο πρόβλημα, 
είμαστε αγχωμένοι, 
ή θέλουμε απλά να απασχολούμαστε με κάτι. 
Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής είναι ακριβώς αυτό: ένας τρόπος για να καταστείλουμε ή να απαλύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι το ψυχολογικό στρες, ο θυμός, ο φόβος, η βαρεμάρα, η λύπη, η μοναξιά, κλπ.
Ωστόσο, μία τέτοια τακτική μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειες απώλειας βάρους
Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής συχνά σχετίζεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, κυρίως γλυκών, αλμυρών ή γενικότερα λιπαρών τροφίμων. 
Μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε αυτήν την τάση, ακολουθώντας τους εξής τρόπους:
1. Ελέγξτε το στρες. 
Εάν το στρες είναι αυτό που σας οδηγεί στη συναισθηματική κατανάλωση τροφής, 
δοκιμάστε να το ελέγξετε με διάφορες τεχνικές, 
όπως είναι η γιόγκα, 
ο διαλογισμός, ή η χαλάρωση.
2. Χαρακτηρίστε την πείνα σας.
Είναι συναισθηματική ή σωματική; 
Εάν φάγατε πριν από λίγη ώρα και το στομάχι σας είναι γεμάτο, προφανώς δεν αισθάνεστε πείνα. 
Δώστε λίγο χρόνο στη λαιμαργία να περάσει.
3. Καταπολεμήστε τη βαρεμάρα. 
Αντί να τσιμπολογάτε ως απάντηση σε κάθε λιγούρα που αισθάνεστε, αποσπάστε την προσοχή σας από το φαγητό. 
Πηγαίνετε μία βόλτα, παρακολουθήστε μία ωραία ταινία, ασχοληθείτε με το κατοικίδιό σας, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο ή σερφάρετε στο διαδίκτυο.
4. Διατηρείτε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων. 
Καταγράφετε σε καθημερινή βάση το είδος, την ποσότητα, την ώρα και το μέρος όπου τρώτε. Επιπλέον, καταγράψτε τα συναισθήματά σας και πόσο πεινασμένοι είσαστε κάθε φορά που τρώτε. 
Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε τις τακτικές στις οποίες καταφεύγετε και οι οποίες αποκαλύπτουν τη σχέση ανάμεσα στη διάθεσή σας και το φαγητό.
5. Κοιμηθείτε αρκετά. 
Εάν αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι, είναι πιθανότερο να τσιμπολογάτε προκειμένου να ενισχύσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα. 
Προσπαθήστε να κοιμάστε 20 περίπου λεπτά κάθε μεσημέρι, ή εάν αυτό είναι αδύνατο, να πέφτετε στο κρεβάτι νωρίτερα το βράδυ.
6. Απομακρύνετε τους πειρασμούς. 
Μην έχετε αποθέματα των τροφίμων που καταναλώνετε όταν βρίσκεστε σε αρνητική διάθεση στο σπίτι, διότι είναι πολύ δύσκολο να τους αντισταθείτε όταν ξέρετε που βρίσκονται. 
Όταν αισθάνεστε αδύναμοι συναισθηματικά αναβάλετε την επίσκεψη στο super-market ή το παντοπωλείο, διότι το πιθανότερο είναι να μην κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές.
7. Μην στερείστε. 
Όταν κάποιος στοχεύει στην απώλεια βάρους, συχνά περιορίζει πολύ την ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη και απέχει από την κατανάλωση κάποιων αγαπημένων τροφών. 
Αυτή η τακτική μπορεί να ενισχύσει την συναισθηματική κατανάλωση τροφής. 
Γι’ αυτό επιτρέψτε στον εαυτό σας να καταναλώνει κάποιο γλυκό ή αλμυρό σνακ περιστασιακά.
8. Αναζητήστε τη βοήθεια του ειδικού. 
Εάν δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου και διατροφολόγου. 
Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους παράγοντες που σας οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές και θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε δεξιότητες για να τις αντιμετωπίσετε.

Ρόδι: ο “κόκκινος χρυσός” της διατροφής μας!

Ρόδι: ο “κόκκινος χρυσός” της διατροφής μας!


Αν και το ρόδι μπορεί να δυσκολέψει πολλούς λόγω του σκληρού περιβλήματός του, 
η διακριτική όξινη γεύση και η θρεπτική αξία των ζουμερών και τραγανών σπόρων του θα σας αποζημιώσει. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στην προσπάθειά τους να συνοψίσουν σε μία φράση τη διατροφική του αξία το αποκαλούν “κόκκινο χρυσό”
Το ρόδι αποτελεί σύμβολο ζωής, 
γονιμότητας και ευημερίας στην παράδοση πολλών λαών από την αρχαιότητα. 
Σπουδαίοι επιστήμονες του παρελθόντος, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, 
εξύμνησαν τις θεραπευτικές ιδιότητές του, 
χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, 
της επιπεφυκίτιδας, 
των στομαχικών και άλλων διαταραχών.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν την παράδοση που θέλει το ρόδι να αποτελεί ένα ξεχωριστό φρούτο. 
Η ανώτερη θρεπτική του αξία φαίνεται πως προκύπτει από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
κυρίως πολυφαινολών, 
ανθοκυανινών, 
ταννινών και ελαγικού οξέος. 
Μάλιστα, έχει φανεί πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες ξεπερνά αυτή του κόκκινου κρασιού, 
του πράσινου τσαγιού 
και του μύρτιλλου
Ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες ροδιών, τα μικρού μεγέθους ή/και κόκκινου χρώματος καλό είναι να προτιμώνται καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. 
Εκτός από αντιοξειδωτικά, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου και φυσικά φυτικών ινών!
Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:
  • Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.
  • Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.
  • Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. 
  • Μάλιστα, 
  • αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.
  • Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, 
  • ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, 
  • αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.