Πληροφορίες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σκλήρυνση κατά πλάκας & αντιστροφή της μέσω διατροφής

Σκλήρυνση κατά πλάκας 

& αντιστροφή της μέσω διατροφής


Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας [1], (όπως κι εγώ),
θα αγαπήσετε αυτή την δημοσίευση.
Διαθέτει την εμπνευσμένη ιστορία της Δρ Τέρι Wahls [2],
η οποία αντέστρεψε την σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από επτά χρόνια επιδείνωσης απλώς αλλάζοντας τη διατροφή της.
Αυτό το έκανε μέσα σε 8 μήνες και μετά πήγε για μια περιοδεία 18 μιλίων με το ποδήλατο.
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερχόμενοι στην ιστορία της
στα τέλη του περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.
Η Δρ Wahls  είναι καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου διδάσκει,
και ειδικεύει στην κλινική τραυματολογία βλάβης του εγκεφάλου.
Αυτή η συμβατική γιατρός είχε το θάρρος να κάνει το βήμα έξω από το ιατρικό κατεστημένο.
Αρχικά διαγνώστηκε με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας,
το 2000,
ακολούθησε τη συμβατική διαδρομή & έπαιρνε φάρμακα χημειοθεραπείας & άλλα κατασταλτικά του ανοσοποιητικού,
σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ασθένεια.
Μέχρι το 2003,
η Δρ Wahls είχε προχωρήσει στην «Δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση» (η πιο προχωρημένη μορφή),
& έπρεπε να αρχίσει να χρησιμοποιεί μια αναπηρική καρέκλα εξαιτίας της αδυναμίας στους ραχιαίους μυς της.
Στην ΣΚΠ,
το ανοσοποιητικό σύστημα ευαισθητοποιείται & επιτίθεται στις πρωτεϊνες στο έλυτρο της μυελίνης το οποίο προστατεύει τους νευρίτες του κεντρικού νευρικού συστήματος [3].
Όπως ο καθένας με μια εκφυλιστική ασθένεια,
ήθελε να προλάβει την περαιτέρω επιδείνωση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Λόγω της ιατρικής της εκπαίδευσης,
η Δρ Wahls ήξερε ότι η έρευνα σε ζωικά μοντέλα της νόσου είναι συνήθως 20 ή 30  χρόνια πιο μπροστά από την κλινική πρακτική.
Έμενε μέχρι αργά κάθε βράδυ για να ψάχνει και να αξιολογεί τις έρευνες και να αναλύει τα τελευταία άρθρα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ήξερε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες των δοκιμών φαρμάκων
θα χρειαστούν χρόνια για την έγκριση του FDA κι έτσι στράφηκε στην έρευνα σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των μιτοχονδρίων και του εγκεφάλου .
Συνέχισε την έρευνα αργά τις νύχτες,
ανακάλυψε μελέτες που δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου,
οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν την τάση να συρρικνώνονται.
Αυτό μεγάλωσε την περιέργεια της & την οδήγησε να ερευνήσει & τις άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συρρίκνωση του εγκεφάλου
δηλαδή τις ασθένειες του Huntington
τη νόσο του Πάρκινσον 
& του Αλτσχάιμερ.
>Ένα πράγμα κοινό σε όλες αυτές τις εκφυλιστικές παθήσεις είναι η κακή λειτουργία των μιτοχόνδριων.
Τα μιτοχόνδρια είναι κάτι σαν τις «μπαταρίες» των κυττάρων που διαχειρίζονται την παροχή ενέργειας στο κύτταρο.
Εάν ξεχάσετε να τα θρέψετε,
τα κύτταρά σας μαραίνονται & πεθαίνουν.
Οι μύες συρρικνώνονται,
ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνώνεται & τα άλλα κύτταρα στο σώμα σας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.
Βελτίωση , αλλά όχι αρκετή
Με την έρευνα που έκανε η Dr Wahls,
ανακάλυψε ότι ιδίως τρεις θρεπτικές ουσίες,
ήταν απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων:
1) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δηλαδή
από ψάρια ή λάδι κριλ
2)
κρεατίνη (μια ένωση που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας στο σώμα) &
3)
Το συνένζυμο Q10 – κατά προτίμηση στην «αναγώμενη» έκδοση του είναι
καλύτερα απορροφούμενο
γνωστό ως Ubiquinol που έχει 3 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δυνατότητα από ότι το κανονικό Co-Q10. 
Μετά τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων
η επιδείνωση της επιβραδύνθηκε κάπως
αλλά παρέμενε ακόμα ασθενής.

Η μεγάλη αλλαγή  
Παίρνοντας τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα
Το φθινόπωρο του 2007,
η Wahls είχε μια σημαντική στιγμή επιφοίτησης.
Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν αλλάξει τη διατροφή της ώστε να έπαιρνε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο όχι από τα συμπληρώματα,
αλλά από τα τρόφιμα που έτρωγε.
Για να ευδοκιμήσουν τα μιτοχόνδρια της για στη μέγιστη αποδοτικότητα τους χρειαζόταν βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
θείο και αντιοξειδωτικά.
Η Δρ Wahls επίσης ήθελε να βάλει στην διατροφή της όλα τα τρόφιμα που βοηθούν στον σχηματισμό της μυελίνης  
κυρίως Β1 (θειαμίνη), 
Β9 (φολικό οξύ
και Β12 (Κοβαλαμίνη), 
ιχθυέλαιο & ιώδιο.
Για την επίτευξη όλων αυτών,
προσάρμοσε την διατροφή της σε μια δίαιτα με ένα πρότυπο του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη,
(βασικά τρώμε ό, τι έτρωγε ο άνθρωπος των σπηλαίων ) το οποίο περιλάμβανει ρίζες,
σπόρους,
ξηρούς καρπούς,
λιπαρά ψάρια,
κρέατα από φυτοφάγα,
όργανα ζώων,
και φυσικό ιώδιο από τα φυτά της θάλασσας.
Έτρωγε επίσης 9 κύπελλα μη-αμυλούχων λαχανικών & μούρα κάθε μέρα
(Για να είναι εύκολο να το θυμάστε.
Είναι 3 φλιτζάνια χόρτα
3 φλιτζάνια λαχανικά που περιέχουν θείο
& 3 φλιτζάνια πολύχρωμα λαχανικά & μούρα).
Τα Θειούχα λαχανικά είναι
το κατσαρό λάχανο,
το μπρόκολο,
το λάχανο,
τα λαχανάκια Βρυξελλών,
το κουνουπίδι,
το σκόρδο,
τα κρεμμύδια,
το σχοινόπρασο,
τα πράσα,
τα μανιτάρια,
τα σπαράγγια
κλπ.
Τα αμυλώδη λαχανικά όπως
οι πατάτες
ή τα δημητριακά
όπως το ρύζι δεν τα έτρωγε εκτός αν είχε φάει πρώτα τα 9 κύπελλα από τα άλλα λαχανικά.

>Συμβουλές για το τρώγοντας με τον τρόπο με της Wahls  μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της:


πορείτε επίσης να αγοράσετε το βιβλίο της Wahl,
& να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις προτάσεις της ερευνάς της,
τις συνταγές & το μενού της.


από την Ελένη Παπακωνσταντίνου BACNPRNCP