Πληροφορίες

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

10 Συμβουλές για τη Θεραπευτική Κάνναβη


10 Συμβουλές για τη Θεραπευτική Κάνναβη

Αγαπητέ ασθενή και άνθρωποι της οικογενείας του,

Είναι απαραίτητες ορισμένες πληροφορίες για τη χρήση των σκευασμάτων θεραπευτικής κάνναβης:

1)      AΗ χρήση τους στην Ελλάδα είναι παράνομη! 
Αυτό σε αντίθεση με 25 πολιτείες των ΗΠΑ, 15 χώρες της Ευρώπης, χώρες της Λατ. Αμερικής (Ουρουγουάη, Χιλή, Αργεντινή, κ.α.), το Ισραήλ, κ.α., όπου είναι εγκεκριμένη από τα ιατρικά σωματεία και τις πολιτικές αρχές, η ΝΟΜΙΜΗ θεραπευτική εφαρμογή της κάνναβης. 
Ως εκ τούτου, λαμβάνετε την ευθύνη χρήσης ενός παράνομου –ακόμη-σην Ελλάδα σκευάσματος.

2) Δεν υπάρχει αντένδειξη
 με χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, ή άλλες συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές.

3) Ενημερωθείτε λεπτομερώς από το Διαδίκτυο
 για τη θεραπευτική δράση της κάνναβης στην ασθένεια σας π.χ. MS (ΣΚΠ) και κάνναβη, ή Cancer and Cannabinoids, ή Epilepsy and Cannabis κλπ.

4) Να γνωρίζετε ότι ελάχιστοι Έλληνες ιατροί γνωρίζουν τη θεραπευτική δράση της κάνναβης
 και οι υπόλοιποι ενδεχόμενα αν το πληροφορηθούν να έχουν αντιδράσεις, αντιρρήσεις ή και επιθετική στάση ακόμη!

5) Οι μόνες ‘‘παρενέργειες’’
 της κάνναβης είναι μια τάση υπνηλίας και χαλάρωσης και η αυξημένη όρεξη, ή σε μεγάλες δόσεις η λεγόμενη ‘‘μαστούρα’’ που συνιστάται ανάλογα με την περίπτωση σε παροδική ‘‘ζαλάδα’’ και παροδικές ‘‘παραισθήσεις’’.
Αυτά, παρέρχονται γρήγορα, εφ’ όσον ο-η ασθενής τα αντιμετωπίσει ήρεμα και χωρίς άγχος ή πανικό!
Αυτές οι ‘‘παρενέργειες’’ της κάνναβης είναι ασύγκριτα μικρότερες από τις παρενέργειες της συμβατικής αγωγής (Χημειοθεραπεία, Ακτινοβολίες, Φάρμακα) και δεν έχουν αρνητική βιολογική επίδραση.
Ας σημειωθεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν την κάνναβη μόνο και μόνο για τις ‘‘παρενέργειες’’ της!

6) Η θεραπευτική δράση της κάνναβης είναι αποτέλεσμα της μίμησης και ενίσχυσης της λειτουργίας του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος
 (του Συστήματος στο κορμί μας που παράγοντας ενδο-κανναβινοειδή είναι υπεύθυνο για την Ομοιόσταση- δηλ. την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος). 
Βλ. διαδίκτυο: Endocannabinoid System- ECS ή το βιβλίο «Το Ίαμα Κάνναβη», εκδ. ΚΕΔΡΟΣ.

7) Οι παθήσεις
 που –μέχρι τώρα- αντιμετωπίζονται ανακουφιστικά ή θεραπευτικά με την κάνναβη είναι: Καρκίνος, Γλαύκωμα, HIV/AIDS, Καχεξία, Πόνοι, Ναυτία-Έμετοι, Επιληπτικές Κρίσεις, Μυϊκοί Σπασμοί, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Ανορεξία, Αρθρίτις, Ημικρανίες, PTSD, Νόσος του Crohn, Parkinson, Ηπατήτις C, ALS, Alzheimer, Νεύροοινωμάτωση-Ινομυαλγία, Ερυθρ. Λύκος και IBD (βλ. σχετικές έρευνες)

8) Στις διάφορες ασθένειες χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκευάσματα με άλλοτε διαφορετική περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή (
THC/CBD) π.χ. στις Επιληψίες και ιδιαίτερα τις παιδικές, χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά CBD (κανναβιδιόλη) που δεν έχει καθόλου ψυχοτρόπα επίδραση, σε αντίθεση με τους Καρκίνους ή την ΣΚΠ που είναι αναγκαίο και το THC.
H καπνιστή κάνναβη είναι αποτελεσματική σε λίγες διαταραχές όπως ΣΚΠ, Γλαύκωμα, Πόνους, ενώ η φαγωτή (P.O.) είναι απαραίτητη για Καρκίνους και τις περισσότερες από τις άλλες διαταραχές (Νόσος του Crohn, Δερματοπάθειες, κ.α.).
Το αποτελεσματικότερο σκεύασμα θεωρείται το Λάδι Rick Simpson (RSO).
Σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη εμπειρία κάνναβης είναι απαραίτητο η λήψη του σκευάσματος να γίνεται 10΄ πριν τον ύπνο.

9) Η θεραπεία με κάνναβη είναι εξαρτημένη από διάφορους παράγοντες που ευνοούν ή δυσκολεύουν την αποτελεσματικότητα της.
 Αυτοί οι παράγοντες είναι:
α) Η ηλικία:
 Όσο πιο νέος-α είναι ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση του Ενδοκ. Σ. και η πορεία της ίασης.
β) Το στάδιο της νόσου:
 Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της νόσου, τόσο πιο αναγκαίο είναι η αγωγή να αυξηθεί σε δοσολογία και διάρκεια.
γ) Η δοσολογία:
 Ενώ σε ορισμένες διαταραχές (ΣΚΠ, Επιληψία, κ.α.) είναι αποτελεσματική και μικρή δοσολογία, στους Καρκίνους θέλουμε δόσεις εφόδου, ώστε γρήγορα να φτάσουμε το 1gr RSO την ημέρα. 
Σε ηλικιωμένους και ψυχικά αντιστεκόμενους καρκινοπαθείς μπορούμε να κρατήσουμε και μικρή δοσολογία, που δεν θα έχει πια θεραπευτική σκοπιμότητα, αλλά ανακουφιστική από τις παρενέργειες της συμβατικής αγωγής τους.
δ) Η ποιότητα του προϊόντος:
 Αναγκαία η απουσία φυτοφαρμάκων και η αυθεντική παρουσία δραστικών κανναβινοειδών που τα εγγυάται η ειλικρίνεια του προμηθευτή (καλλιεργητή ή εταιρίας) και το είδους του σπόρου.

10) Τα εμπόδια
 (στην Ελλάδα) για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης είναι: 

Πρώτον: η
 παρανομία και η δυσκολία προμήθειας!
Οι κίνδυνοι της σύλληψης, της ανάκρισης, της δίκης και καταδίκης, από τη μια, και το ανεξέλεγκτο της ποιότητας του θεραπευτικού προϊόντος, από την άλλη, που, από φυτοφάρμακα ή νοθεία μπορεί να έχει αλλοιωθεί, εμποδίζουν την πλατεία και ασφαλή θεραπευτική χρήση.

Δεύτερον:
η
 Προκατάληψη.
Μετά από έναν αιώνα τρομοκρατικής και συκοφαντικής δυσφήμισης, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν την κάνναβη ναρκωτικό, αν όχι σαν την ηρωίνη, τουλάχιστον βλαπτικότερο από το αλκοόλ.
Αυτή η κατασκευασμένη ψεύτικη αντίληψη, επηρεάζει και τους ασθενείς, που αναπτύσσοντας ψυχική αντίσταση και φόβο,μειώνουν τις θεραπευτικές επιδράσεις, αν δεν διακόψουν από προκατάληψη («είναι παράνομο επειδή είναι βλαβερό», «φοβάμαι»!)
Για την μείωση ή άρση της προκατάληψης αρκεί η
 επανειλημμένη θέαση video με περιγραφές ασθενών που θεραπεύτηκαν με το ‘‘Ίαμα’’!

Με τις ευχές μας για Ίαση!


Γιώργης Οικονομόπουλος – Ιατρός