Τα νυσταγμένα άτομα επιλέγουν ανθυγιεινές τροφές!
Ο κακός ύπνος κατά τη διάρκεια της νύκτας κάνει τα άτομα λιγότερο ανθεκτικά στις ανθυγιεινές τροφές, ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγεί σε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
οι ερευνητές “σάρωσαν” την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες τροφίμων.
Το “κέντρο ανταμοιβής” των ατόμων που είχαν στερηθεί τον ύπνο ενεργοποιήθηκε περισσότερο στη θέα των ανθυγιεινών τροφίμων,
και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι συνέβη στα άτομα που είχαν κοιμηθεί καλά.
“Τα συγκεκριμένα ευρήματα ουσιαστικά υποδεικνύουν πως εάν προσπαθείς να ελέγξεις το σωματικό σου βάρος, το να στερείσαι ύπνου δεν είναι μια καλή επιλογή”,
σχολιάζει η ερευνήτρια Marie-Pierre St-Onge από το ερευνητικό κέντρο για την παχυσαρκία στη Νέα Υόρκη.
Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης, 25 άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους έμειναν για πέντε βράδια στο εργαστήριο, όπου είτε κοιμόντουσαν για εννέα είτε για πέντε ώρες.
Στην άλλη μελέτη οι 16 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν εφόσον είτε είχαν παραμείνει ξύπνιοι για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, είτε εφόσον είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ.
Έπειτα, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες εικόνες διάφορων τροφίμων και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν την επιθυμία τους γι’ αυτά.
Τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανθυγιεινές τροφές, ενώ παράλληλα φάνηκε προβληματική η δραστηριότητα στο μετωπιαίο λοβό και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων.
“Όταν κανείς νυστάζει μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει τις σωστές επιλογές τροφίμων”,
σημειώνει η ερευνήτρια Stephanie Greer από το πανεπιστήμιο της California, Berkeley.
Ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να “πειστεί” πως η υγιεινή τροφή είναι κατάλληλη λόγω των οφελών στην υγεία, και αντίθετα εστιάζει στον παράγοντα “γεύση”.
Τα αποτελέσματα των δύο νέων αυτών ερευνών εναρμονίζονται με τα ευρήματα προγενέστερων, αλλά επιπλέον δείχνουν πως αντιδρά ο εγκέφαλος στην έλλειψη ύπνου.
Η συσχέτιση ανάμεσα στις λίγες ώρες ύπνου και την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής που έχει περιγραφεί στο παρελθόν, έχει τις ρίζες της στην εξελικτική βιολογία: οι πρόγονοί μας κοιμόντουσαν λιγότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε και έπρεπε να καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να “παχύνουν” για το χειμώνα.